Viiruste RNA/DNA roojas (paneel) (St-Vir RNA/DNA panel)
Põhja-Eesti regionaalhaigla laboratooriumi molekulaardiagnostika labor
Telefon: 617 1769
Üldiseloomustus
Uuringu eesmärgiks on määrata patsientide roojast järgmisi sooleinfektsioonide tekitajaid: Astroviirus, Grupp A rotaviirus, adenoviirus, Noroviirus GI, Noroviirus GII,
Sooleinfektsioone võivad põhjustada viirused, bakterid ning algloomad. Sooleinfektsiooni korral tekib seedetrakti limaskesta ärritus ja põletik, põhjustades suurenenud ööpäevast roojamissagedust ning rooja kogust. Infektsiooniga võib kaasneda ka limane või verine roe, kõhuvalu, palavik, peavalu, iiveldus ja oksendamine. Rohke kehavedeliku väljutamise tõttu võib sooleinfektsiooniga patsientidel tekkida vedelikupuudus. Nõrgenenud immuun-süsteemiga patsientidel esinevad antud sümptomid veelgi raskemal kujul.
Suur osa sooleinfektsioonidest on põhjustatud adenoviiruse, noroviiruse, rotaviiruse või astroviiruse poolt. Nakatumine toimub enamasti inimkontakti ning saastunud toidu ja joogivee kaudu. Olulist rolli omavad ka vanus, kultuurilised harjumused, sotsiaalsed tingimused, hügieen ja reisimine. Kõhulahtisust, mis on kestnud kauem kui 4 nädalat, peetakse krooniliseks ning viitab mittenakkuslikule põhjusele.
Näidustused
- Viirusliku sooleinfektsiooni diagnoosimine
Referentsväärtus
Negatiivne
Kliiniline tõlgendus
Positiivne tulemus viitab antud tekitajast põhjustatud infektsioonile. Negatiivne tulemus ei välista infektsiooni olemasolu. Kliinilise kahtluse püsimisel on näidustatud kordusuuringud.
Proovimaterjal/-materjal |
Roe |
Proovianum |
Roojatops |
Proovimaterjali säilivusaeg, -temperatuur jt transpordi tingimused |
2...8 oC kuni 24 tundi |
Segavad tegurid |
Limane proovimaterjal |
Teostamise sagedus |
Tööpäevadel 8:00-16:00 |
Mõõtemeetod |
PCR |
HK kood |
66608x1; 66609x3 |
Kasutatud kirjandus
- Reaktiivi infoleht – Seeplex® Diarrhea ACE Detection, Seegene, versioon 1.06, 11/2012
- Brutis CA, Ashwood ER, Bruns DE. Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. 5th ed. St Louis: Elsevier; 2012.
Koostanud: Silvia Jänes, laborispetsialist
13.09.2018